Box ONE pakohuone lautapelin esittely

Esittelyssä Neil Patrick Harris ja Box ONE

:: Legendaarinen Box ONE on täällä!

Kun korttipakkoja myyvä theory11 ja näyttelijätaikuri Neil Patrick Harris päättivät tehdä yhdessä pakohuonelautapelin, eivät monen escape room -harrastajan odotukset olleet kovin korkealla. Olikin erinomaisen iloinen yllätys todeta pelin antavan paljon enemmän, kuin kukaan siltä odotti. Peliä sai pitkään vain USA:n markkinoilta ja siksi se onkin jäänyt Euroopassa vaille isompaa huomiota. Nyt Box ONE -pakolautapeli on vihdoin löytänyt tiensä Suomeen ja Aprikoi Gamesin verkkokauppaan!

Box ONE escape room board game pakolautapeli

:: Spoilaamatta paras pelitapa

Box ONE on englanninkielinen pakolautapeli, joka antaa sitä enemmän mitä vähemmän siitä tiedät ennen pelaamista. Pelistä on hyvä tietää vain viisi pelimekaniikkaan liittyvää asiaa etukäteen, itse sisällöstä emme kerro mitään.

1. Älä tutki mitään etukäteen! Älä pengo, älä kääntele, äläkä avaa mitään mitä peli ei ole suoraan ohjeistanut tekemään. Pelaa peli sen omia sääntöjä noudattaen ja takaamme, että se tarjoaa sinulle parastaan.

2. Älä yritä tehdä ennätystä tai kiirehtiä peliä läpi. Box ONEn pelaaminen kestää hyvästä syystä tunnin, päivän tai pari, joten nauti matkasta.

3. Box ONE on suunniteltu pelattavaksi yksin ja sen on tarkoitus koukuttaa myös ensikertalaiset pakolautapeleihin. Sen voi pelata kaksinkin, mutta vaikeustasoltaan ja pelimekaniikaltaan se soveltuu parhaiten yksin pelattavaksi.

4. Tarvitset pelaamiseen internetyhteyden ja tietokoneen tai android-pohjaisen tabletin. Puhelimella pelaaminen on myös mahdollista, mutta paremman kokemuksen saat isommalla näytöllä. Valitettavasti applen laitteiden kanssa peli ei aina kuulemma toimi suunnitellusti.

5. Peli on mahdollista pelata läpi rikkomatta mitään sen sisältämiä osia ja pelin lopuksi saat resetointiohjeet. Sen voi siis antaa pelaamisen jälkeen jollekin toiselle pelattavaksi.

Siinä kaikki mitä itse pelistä voi sanoa paljastamatta liikaa. Ohje numero yksi on näistä kaikkein tärkein ja se vaatii jonkin verran tahdonvoimaa. Toistetaan se vielä, jotta asia jää varmasti mieleen: Älä tutki mitään etukäteen!

 Box ONE by Neil Patrick Harris

:: Taikuutta, teatteria ja tuotantoja

Box ONEn kannessa komeileva Neil Patrick Harris on monelle tuttu How I Met Your Mother, eli suomalaisittain Ensisilmäyksellä-sarjan Barneyn roolista. Pääasiassa näyttelijänä tunnettu Harris on toiminut myös tuottajana, ohjaajana, taikurina ja laulajana. Näiden lisäksi hän on suuri escape room -elämysten ja pakohuonelautapelien ystävä.

Harris kiinnostui alunperin taikatempuista käydessään lapsena kotikaupunkinsa markkinoilla ja nähdessään karnevaalihulinaa. Häntä kiinnosti erityisesti miten esitykset, illuusiot ja laitteet toimivat. Taikuriharrastus alkoi luontevasti tästä uteliaisuudesta ja johti myöhemmin teatterin pariin. Taikuus ja sitä muistuttavat esitykset ovat aina olleet Harrisin mielestä hypnotisoivaa katsottavaa. Samalla kun hän nautti erilaisista esityksistä, elämyksistä ja spektaakkeleista, Harris huomasi pohtivansa miten ne toimivat mekaniikan ja tuotannon tasolla. Häntä kiinnosti miten lavasteet liikkuvat, mistä ne tulevat, mihin ne menevät ja kuinka näyttelijät vaihtavat asujaan niin nopeasti. Näyttävä teatteriesitys oli hänestä yhtä kiehtovaa katsottavaa kuin taikurishow.

 Neil Patrick Harris Box ONE escape room game pakolautapeli

:: Ei pelkkiä pelikortteja

Kiinnostus esitysten ja immersiivisten kokemusten luomiseen johti moniin mielenkiintoisiin yhteistyöprojekteihin. Harris pääsi haunted house -innostujana toteuttamaan erilaisia kummitustaloelämyksiä ja näyttelijätausta johti liveteatteria muistuttaviin kaupunkiseikkailuprojekteihin. Harris teki myös vuosia töitä Hollywoodin Magic Castle -taikuriklubilla puheenjohtajan roolissa. Ystävyys theory11-yrityksen toimitusjohtaja Jonathan Baymen kanssa vei hänet lopulta lautapelien suunnittelun pariin. Bayme on itsekin taikuri ja pelikorttien lisäksi yritys myy yksittäisiä taikatemppuja ja illuusiosettejä.

Kun kaverukset tekivät ensimmäistä yhteistä lautapeliprojektiaan, he kävivät ensi töikseen ostamassa läheisestä tavaratalosta jokaisen partypelin ja kävivät ne kaikki läpi. He miettivät miten ne toimivat kokemuksena, kuinka peleissä tarvittavat esineet mahtuvat laatikoon ja millainen pelimekaniikka kussakin pelissä oli. Tästä syntyi Amazed-niminen arvoitus- ja aivopähkinäpeli, joka ei ollut kummoinen arvostelumenestys. Yhteistyö oli kuitenkin sujunut hyvin ja Bayme käski Harrisin ottaa yhteyttä, jos hän haluaisi tehdä joskus jotain vastaavaa yhdessä.

Box ONE theory11 pakopeli pakohuonelautapeli

:: Partypeli yhdelle

Kun Harris vuosia sitten pelasi ensimmäistä kertaa pakohuonelautapeliä kaverinsa kanssa, hän huomasi sen olevan loistava tapa viettää aikaa yhdessä. Vaikka peli tuntui muoviselta, toimi joten kuten ja miten sattuu, sekä eteni välillä kömpelösti, heillä oli hauskaa. Pelin jälkeen Harris alkoi miettiä kuinka seura- ja partypelejä on markkinoilla paljon, mutta ne on kaikki suunnattu vähintään kahdelle pelaajalle, yleensä paljon useammalle. Yksin pelattavaa partypeliä ei ollut tarjolla, joten Harris alkoi miettiä millainen se voisi olla.

Hän esitteli ideansa yhden hengen seurapelistä Baymelle ja pian Box One -nimeä kantava pakolautapeli lähti etsimään muotoaan. He aloittivat tutustumalla muihin tarjolla oleviin pakolautapeleihin ja huomasivat ilokseen, että vastaavaa ei ollut vielä markkinoilla. Huolellisen suunnittelun, ajatustyön, testaamisen ja viimeistelyn kautta Box ONE rakentui hitaasti ideatasolta valmiiksi peliksi. Peliksi, jonka voi pelata yksin, silloin kun se sinulle sopii. Ei puolison kotiin odottelua, ei kavereiden kylään kutsumista, syötävien suunnittelua, ohjelman järjestämistä tai aikataulujen yhteensovittamista. Box ONE on vain sinua varten, silloin kun sinulla on aikaa itsellesi.

Box One NPH pakolautapeli

:: Rakkauskirje pakohuoneille

Neil Patrick Harrisin haastatteluja katsellessa ja kuunnellessa käy erinomaisen selväksi, että hän todella rakastaa escape room -pelejä ja -lautapelejä. Hyvässä pakohuoneessa ja pakolautapelissä on paljon samaa kuin hyvässä taikuriesityksessä. Se yllättää kerta toisensa jälkeen, ruokkii luovuutta ja vie ajatukset tehokkaasti pois kaikesta arkisesta.

Hyvä pakohuone on elämys, josta ulos kävellessään jää pohtimaan kuinka joku onkaan osannut kuvitella ja rakentaa sellaisen. Se inspiroi luomaan itsekin jotain mitä ei ole aiemmin ajatellut osaavansa. Harris kertoo nauttivansa pakopelien tarjoamasta immersiivisestä elämyksestä. Häntä ei kiinnosta ennätysten teko, tulostaululle pääsy tai edes saatujen vinkkien määrä. Box ONE heijastelee selvästi tätä puolta Harrisista ja hän on sanonutkin sen olevan rakkauskirje pakohuoneille.

"We designed this as a love letter to escape rooms and people who like escape rooms. But we also wanted to design it for those who have never done them before."


[ Osta Box ONE ]
Takaisin blogiin

Mitä ajatuksia kirjoitus herätti?

*Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista ja kommentit luetaan läpi ennen niiden julkaisua.

50 Clues Leopold ja Maria -trilogiat pakohuone lautapeli kauhupakohuone

50 Clues, kun toivot olevasi väärässä

Tämä pelisarja vie sinut pakolautapelien pimeälle puolelle. Leopold ja Maria trilogiat eivät sovi henkiöille, joita väkivalta kauhistuttaa.

Osta jos uskallat
Box ONE pakohuone lautapeli yhdelle

Box ONE nyt vihdoin saatavilla Suomesta!

Suursuosion maailmalla saavuttanut Box ONE by Neil Patrick Harris -pakohuonelautapeli saatavilla nyt Aprikoin verkkokaupasta.

Osta Box ONE by Neil Patrick Harris