Helpot tarjottavat peli-iltaan, ilman sotkua

Helpot tarjottavat peli-iltaan, ilman sotkua

Olet vihdoin saanut kavereidesi kanssa sovittua lautapeli-illan ajankohdan, mutta tarjoilun osalta pääsi lyö tyhjää. Sen pitäisi olla herkullista, vaivatonta valmistaa ja soveltua syötäväksi ympäristössä, jossa pöytätila on enimmäkseen varattu muuhun käyttöön.

Miten valmistat onnistuneen lautapelieväskattauksen, helposti?

buffetpöytä lautapeli-iltaan

:: Näyttävyyttä juomatarjoiluun

Juotavien valinta on yleensä se helpoin osuus. Kahvi, tee, kaakao -kolmikosta löytyy lämpimät vaihtoehdot ja vesi tai kuplavesi riittää useimmille ruokajuomaksi. Jälkimmäisiin saa makua antavaa luksusta tekemällä edellisenä iltana valmiiksi värikkäitä jääkuutioita. Jäät voi tehdä punaisesta tai keltaisesta mehusta ja sekaan voi laittaa hedelmänpaloja tai marjoja.

Pelatessa tärkeintä on muistaa huolehtia aivojen nesteytyksestä, silloin äly leikkaa terävimmin. Holittomalla linjalla pysyminen ei silti ole välttämättömyys, olut- tai viinilasillinen ei pelaamista haittaa, mutta kunnon ryyppäjäiset kannattaa jättää toiseen kertaan.

lautapeli-illan juomatarjoilut

:: Helppoa valmista tarjottavaa

Syötäväksi tarkoitettujen tarjottavien eteen ei tarvitse nähdä paljon vaivaa. Aidan voi ylittää sen matalimmasta kohdasta ilman, että peli-iltanne kärsii siitä. Hyvä seura on kuitenkin se pääsyy, miksi kokoonnutte yhteen.

Helpoimmillaan kattaus valmistuu niin, että avaat pakkauksen, kaadat sisällön kulhoon ja asetat sen tarjolle. Toista tämä muutaman kerran ja snäksipöytä on minuuteissa valmis! Jotta syöminen ei tarpeettomasti keskeyttelisi itse pelaamista, olisi tarjottavien hyvä olla suupalan kokoluokkaa.

Suolaisia helppoja syötäviä ovat esimerkiksi pähkinät, suolakeksit, prezelit tai popcornit. Makeampaa kaipaaville voi laittaa tarjolle vaahtokarkkeja, karkkisekoituksia, salmiakkia tai keksejä. Terveellisempiä valmiita vaihtoehtoja löytyy kuivatuista hedelmistä, sekä vihannesosastolta beibiporkkanoiden, viinirypäleiden ja kirsikkatomaattien muodossa.

pähkinöitä purtavaksi perheen peli-iltaan

:: Houkuttele hitusta hienommilla herkuilla

Jos aikaa ja intoa riittää, saat tarjoiluun pienellä vaivannäöllä valtavasti lisää vetovoimaa. Patongit, hedelmät ja juustot saavat tavallisen peli-illan tuntumaan kekkereiltä, joita ei kannata jättää jatkossakaan väliin.

Kasvispuolelta tarjolle voi laittaa porkkanaa, kurkkua, retiisiä, ananasta, kukkakaalia, selleriä, vesimelonia, appelsiinia tai omenaa, mitä nyt juuri sillä hetkellä onkaan satokauden mukaan sesongissa. Porkkanat ja kurkut voi siivuttaa juustohöylällä, jos haluaa tarjoilla ne sipsimäisemmässä muodossa.

Juustojen kanssa parhaiten toimivat klassiset keksit, kinkkusiivut, viikunat ja viinirypäleet. Juustoja tarjoillessa on hyvä kiinnittää huomiota niiden hajuun, voimakkaita tuoksuelämyksiä kannattaa välttää. Kolme erisorttista juustoa on enemmän kuin tarpeeksi ja yksikin riittää, jos kaikki pitävät samasta juustosta.

Suupalakokoiset voileivät vaativat edellä mainittuja enemmän valmistelua, mutta nekin on valtaosin helppo tehdä valmiiksi jo hyvissä ajoin. Muita ruokavampia naposteluvaihtoehtoja ovat paistetut prinssinnakit, minilihapullat, nakkipiilot ja rapeat lohkoperunat.

onnistunut juustotarjotin lautapelaamiseen

:: Näillä lähtee isompikin nälkä

Jos pelaajilla on niin kova nälkä, että näköä haittaa, ei pelkkä napostelu nappaa. Sillon on paras ottaa järeämmät keinot käyttöön ja unohtaa porkkanoiden paloittelu. Erilaisista paistetuista perunoista koostuva buffet ja jokaisen henkilökohtainen dippikippo on hyvä alku.

Pizza on aina varma valinta, se tosin kannattaa leikata jo valmiiksi suupalakokoisiin osiin. Aasialaistyyppinen take away on helppo syödä pelin ääressä, sillä pakkauksen korkeat laidat ehkäisevät ruuan päätymistä pelipöydälle. Sushi toimii silloin, kun pelaajia on korkeintaan kolme, sillä sen on mahduttava pöydälle samaan aikaan lautapelin kanssa. Jos puikoilla syönti on epävarmaa, perinteiset merilevään käärityt makit on siistimpiä syödä sormin kuin majoneesilla koristellut nigirit.

pizzaa isompaan nälkään

:: Vältä tarjoilemasta töhryjä ja tahmaa

Lautapelailun aikana tarjottavien syötävien tulisi olla pääsääntöisesti sellaisia, että ne eivät sotke pelipöytää tai pelin osia. Kaikki mikä helposti murustaa, roiskahtaa, tiputtelee, tahraa tai värjää kannattaa jättää toisenlaiseen illanviettoon. Näiden lisäksi kannattaa välttää tarjottavia, jotka muuttavat oleellisesti olomuotoaan joutuessaan odottamaan huoneenlämmössä pidempään. Pelin sujuessa erityisen hyvin, saattaa esimerkiksi jäätelö olla hetken päästä pikemminkin pirtelöä ja lopulta vain surullinen kulhollinen haaleaa kermaista keittoa.

Tahraaviin syötäviin voi kuulua yllättäviäkin tarjottavia. Suklaat ja sipsit ymmärretään helposti sotkeviksi, mutta myös lakritsit ja rusinat jättävät jälkensä jos niitä käsittelee huolettomasti. Jotkut sormin syötävät herkut saattavat myös aiheuttaa sormien tiedostamatonta nuoleskelua, mikä sekin on vähintään kyseenalaista kun käsitellään samoilla sormilla jonkun toisen omistamaa lautapeliä. Maustekuorrutteiset pähkinät ja pallerot kuuluvat näihin.

Vaikka tavoitteena olisi nälän taltuttaminen, laita silti tarjolle mielummin kevyttä syötävää ja vältä raskasta tai rasvaista ruokaa. Aivot toimivat paremmin kun koko peliporukka ei ole äkkiähkyssä. Samasta syystä on hyvä välttää sokeriövereitä, etenkin juomat on parempi pitää ennemmin vesi- kuin limulinjalla.

vältä tahraavia ja rasvaisia ruokia

:: 5 vinkkiä siistimpään syömiseen

Lähes mitä tahansa syötävää on mahdollista syödä myös siististi, kun välineet on valittu oikein. Haarukat, lusikat, mukit, cocktailtikut ja syömäpuikot antavat paljon lisää vaihtoehtoja tarjoiluun.

  1. Syömäpuikoilla syöminen ei aivan joka jantterilta onnistu, mutta onneksi on olemassa aloittelijoille ja lapsille tarkoitettuja syömäpuikkoja. Kun hankit koko porukalle samanlaiset, voit huoletta laittaa tarjolle myös sipsiä tai voipopcorneja. Puikot käyvät myös kuutioitujen hedelmien syömiseen, vaikkakin lusikka saattaa olla siihen kätevämpi väline.

  2. Pehmeämpiä ja joustavampia tahmaruokia on kätevintä syödä cocktailtikulla tai haarukalla tökkimällä.

  3. Henkilökohtainen dippikippo vähentää pöydän yli kurottelua ja minimoi dipin tipahteluriskin. Jos sipsien dippaaminen syömäpuikoilla tuntuu hankalalta ajatukselta, voi sipsien tilalla dipata kurkkua, porkkanaa tai haarukoitua lohkoperunaa.

  4. Sotkevien syötävien suoraan suuhun kaataminen mukista on erinomainen vaihtoehto esimerkiksi juustopalleroille tai wasabipähkinöille. Pelin aikana mukista voi "hörpätä" pähkinän tai pari suuhunsa ilman, että niihin tarvitsee koskea sormin. Ota mukiin syötävää maltillisesti, jotta se tulee varmasti syötyä tyhjäksi pelaamisen aikana.

  5. Jos pelipöytä ei ole järin suuri, on buffet-tyyppinen ratkaisu paras. Jokainen pelaaja kokoaa keittiöstä omaan kippoonsa tai kuppiinsa sitä mitä tahtoo ja hakee siihen täydennystä tarvittaessa.

popcorneja voi syödä syömäpuikoilla

:: Malttia määrien kanssa, mieti kauanko pelaatte

Tarjoilun kanssa ei kannata ampua yli, etenkään jos tarkoitus on pitää peli-ilta vain yhden pakolautapelin, eli noin parin tunnin mittaisena. Muutama kasvisvaihtoehto ja pari suolaista lisäpurtavaa tai yksi ruokaisampi tarjottava riittää paremmin kuin hyvin. Jos lautapeli-illan sijaan pidätte kokonaisen lautapelipäivän, kannattaa kunnon ruokien syömiset painottaa pelitaukoihin ja pelin aikana napostella jotain kevyempää.

:: Pelin omistaja päättää syömisjärjestelyt

Lautapelin omistaja päättää syödäänkö pelin aikana vai ei. Tämä on asia, josta kannattaa keskustella hyvissä ajoin ennen pelaamista. Kunnioittakaa pelin omistajan toiveita syömisjärjestelyistä ja jos kyseiset järjestelyt eivät miellytä, voi niihin vaikuttaa tuomalla itse seuraavaan peli-iltaan oman lautapelinsä.

lautapelin pelaamisen aikana juodaan vain vettä

Omistajatyyppi 1 - Pelin aikana ei syödä

Tällä tyypillä on todennäköisesti huonoja kokemuksia pelin päälle läikkyneestä juomasta tai sormiaan nuolevasta ja pelin pahviosiin jälkiä jättäneestä rasvanäppisestä kanssapelaajasta. Hänelle pelikokemus on nautinnollisempi, kun hänen ei tarvitse stressata muiden pelaajien juomis- ja syömiskäyttäytymisestä, vaan kaiken keskittymisen saa kohdistaa itse pelaamiseen.

Pelin aikana juotte korkeintaan pullosta ja senkin on oltava suljettavaa sorttia. Kaikki muu tarjoilu nautitaan kaukana pelipöydästä, syömistä varten pidetään erikseen tauko. Pelin pariin palataan käsienpesun kautta.

Tämä tapa on täydellisen ymmärrettävä silloin, kun kyseessä on lautapeli, joka on rahallisesti arvokas. Tai kun se on kokonaan poistunut tuotannosta, jolloin sitä olisi kallista tai mahdotonta lähteä korvaamaan.

pelin pelaamisen aikana voi napostella jotain pientä purtavaa

Omistajatyyppi 2 - Pelin aikana voi vähän syödä

Tällä tyypillä on enemmän luottoa siihen, että kanssapelaajat ymmärtävät käsienpesun ja servetinkäytön alkeet. Hän uskoo, että myös muut pelaajat haluavat lähtökohtaisesti pitää pelin siistinä ja osaavat käyttää syömiseen tarjolla olevia apuvälineitä.

Tarjolla saa olla syötävää, joka on helppo syödä siististi. Voi olla, että syötävät ja juotavat on pidettävä pois pelipöydältä riskien minimoimiseksi tai tilanpuutteen vuoksi, mutta naposteltavat löytyvät jokaisen pelaajan käden ulottuvilta, erillisten apupöytien tai jakkaroiden päältä.

kaikkiruokainen pelaaja

Omistajatyyppi 3 - Pelin aikana saa syödä

Tälle tyypille peliseura ja ruoka on tärkeintä, itse lautapelin lopullinen kunto on täysin sivuseikka. Häntä ei hetkauta peliin ikuisiksi ajoiksi jäävät rasvajäljet, dippitöhryt tai saumoihin sulaneet suklaamuruset. Pöydälle kaatuva juoma kuivataan ja reunoistaan kihartuneet pahvikortit jatkavat elämäänsä kuten ennenkin.

Pelin aikana voi olla tarjolla mitä tahansa pannupizzasta parsakaaliwingseihin. Ajallisesti tämä on kaikkein tehokkain tapa, samaan aikaan pelautuu peli ja talttuu iso nälkä. Tässä tapauksessa pelin sotkeentuminen on pelin omistajan itsensä vastuulla. Pelaajien ei voida olettaa pystyvän pitämään peli täydellisen tahrattomana, jos samaan aikaan saa syödä tahraavia ruokia.

uutuusjuomat ja ruuat testiin

:: Kokeilkaa uutuuksia ja outouksia

Hauskan yhdessäolon lisäksi syömistä ja juomista sisältävään illanviettoon kannattaa yhdistää erikoisten kulinarististen kokemusten jakaminen. Kaupoista löytyy nykyään loputon määrä uutuuksia ja outouksia, joita ei moniakaan raaski yksin syötäväksi ostaa.

Porukalla jännittävien ja hieman epäilyttävien syötävien ja juotavien maistelu on hauskempaa. Hävikkiä tulee vähemmän ja yllättäviä uusia suosikkeja löytyy enemmän. Ottakaa tavaksi tuoda peli-iltaan jokin uutuus tai outous maisteltavaksi.


[Valitse pakopeli illanviettoon]
Takaisin blogiin

Mitä ajatuksia kirjoitus herätti?

*Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista ja kommentit luetaan läpi ennen niiden julkaisua.

50 Clues Leopold ja Maria -trilogiat pakohuone lautapeli kauhupakohuone

50 Clues, kun toivot olevasi väärässä

Tämä pelisarja vie sinut pakolautapelien pimeälle puolelle. Leopold ja Maria trilogiat eivät sovi henkiöille, joita väkivalta kauhistuttaa.

Osta jos uskallat
Box ONE pakohuone lautapeli yhdelle

Box ONE nyt vihdoin saatavilla Suomesta!

Suursuosion maailmalla saavuttanut Box ONE by Neil Patrick Harris -pakohuonelautapeli saatavilla nyt Aprikoin verkkokaupasta.

Osta Box ONE by Neil Patrick Harris