Katleena testaa: Box One - Ovela lautapakopeli

Katleena testaa: Box One - Ovela lautapakopeli

Arvostelu ei sisällä spoilereita. Tekstissä ei kerrota ratkaisuja eikä paljasteta yllätyksiä. Arvostelusta ei myöskään ole maksettu palkkiota. Arvostelukappaleet on annettu kirjoittajalle ilmaiseksi alan normaalin käytännön mukaan, samoin kuin toimitaan kirja-, levy- ja elokuvakritiikkien kanssa. 

:: Testissä kotipakopeli Box One

Sain testattavaksi näyttelijä-taikuri Neil Patrick Harrisin luoman Box One -lautapakopelin. Peli on englanninkielinen, ja sen kylkeen tarvitaan nettiyhteys ja läppäri. Kännykän ruutu on liian pieni pelikaveri.

Pelin laatikko on tukevaa kartonkia, ja sisältö painaa. Ensivaikutelma on laadukas kaikkine kultauksineen ja leikkauksineen. Tätä peliä ei ole tehty siitä halvimmasta korttikartongista tai kopiopaperista.

Box Onen pakkauksessa ei mainita mitään erityistä taustatarinaa, vaan sen kuvataan olevan vain “pulmia täynnä oleva laatikko yhdelle pelaajalle”. Tekstissä mainostetaan tarinan kehittyvän, mutta mitään erityistä juonta ei vielä kerrota. On hauskaa vaihtelua, että peli on tehty yksin pelattavaksi.

arvostelussa box one pakolautapeli

:: Millaisia pulmia?

Laatikon pulmista on vaikea kertoa sen enempää spoilaamatta tarinaa, mutta yritän kuvailla edes jotain.

Tarina todellakin kehittyy, joten pelistä löytyy ikään kuin sisäkkäiset tarinat. Loppua kohti vihjeet ja materiaalit rikastuvat sekä materiaaliltaan että kerronnaltaan. Pulmat ovat monenlaisia: visuaalisia, sanallisia, numeerisia ja myös hiplattavia. Välillä on tekstiä ja välillä videota.

Pelissä on eräs yllättävä idea: siinä kuuluu käyttää Googlea apuna, ja tämä kerrotaan jo pelin ohjeissa. Lisäksi erikseen on tarjolla Neil Patrick Harrisin vinkkisivusto sitä varten, jos on totaalisen jumissa. Silti googlaaminen ei ole vielä vinkkien käyttöä, vaan se on ikään kuin osa pelin sisään rakennettua ongelmanratkaisua. Box Onessa Google toimii tavallaan pelikaverina, ja vasta pattitilanteessa mennään etsimään epätoivoisena vinkkiä pelin omalta sivustolta.

Kun peli alkaa, kannattaa tehdä muistiinpanoja alusta asti. Kirjasin kaikki potentiaaliset vihjeet ylös, joten niitä oli kätevä käyttää myöhemmin. Tämä säästää aikaa, kun ei joudu kelailemaan materiaaleja taaksepäin ja kurkkimaan, mitä missäkin oli.

Lisäkehuna kerrottakoon, että Box Onen sisältö vastaa sen ulkoasua. Laatikossa on tyylikäs sisusta ja laadukkaat propit. Peli tuntuu ikään kuin arvotavaralta, jonka kehtaa antaa jopa lahjaksi.

Arvosana: 5-/5
Miinukset: Olen haistavinani pelin kehittäjässä pientä egoistisuutta, mutta ehkä se sallitaan kansainväliselle julkkikselle. Ei se pelaamista eikä tarinaa haitannut.
Plussat: Tyylikkäät ja yllättävät propit ja sisäkkäiset tarinat. Pulmia oli monenlaisia ja montaa tasoa. Lahjakelpoinen tuote. Yksilöpeli yhdessä Googlen kanssa oli hauska ratkaisu.

box one peliarvostelu

:: Tiivistelmä Box Onesta: ostaako vai ei?

Osta ihmeessä. Laatu vastaa hintaa, ja peli ilahduttaa. Jos lähtisin yksin lomalle, ottaisin laatikon mukaan hotellihuoneeseen, pelaisin sen läpi ja jättäisin sitten yllätykseksi seuraavalle turistille.

Sen sijaan jos kaipaat lauta- ja pulmapeleiltä yhteisöllisyyttä, silloin Box One on väärä hankinta. Kyseessä ei ole seurapeli, vaan soolona pelattava pähkimispeli.

PS. Laatikkoa ei kannata tutkia liiaksi etukäteen. Löysin itse muutaman propin ja vihjeen tonkimalla ja leikkimällä vakoojaa ennen aikojani, mutta niistä ei ollut hyötyä ennen kuin tarina eteni oikeaan kohtaan. Olisi pitänyt vain kulkea tarinan ehdoilla eikä viisastella oman nokkeluutensa kanssa.

pakopeli yhdelle pelaajalle

:: Kirjoittajasta

Katleena Kortesuo on pakopeliaddikti, joka inhoaa sitä, että joutuu pyytämään vihjeen. Hän pelaa pelejä sekä kaveriporukalla että perheensä kanssa. Katleena on ammatiltaan tietokirjailija ja kouluttaja, ja hän on tehnyt tietokirjoja myös pakohuoneista ja älytreeneistä.

Kansikuvan kuvan on ottanut Arttu Kokkonen.
Takaisin blogiin

Mitä ajatuksia kirjoitus herätti?

*Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista ja kommentit luetaan läpi ennen niiden julkaisua.

50 Clues Leopold ja Maria -trilogiat pakohuone lautapeli kauhupakohuone

50 Clues, kun toivot olevasi väärässä

Tämä pelisarja vie sinut pakolautapelien pimeälle puolelle. Leopold ja Maria trilogiat eivät sovi henkiöille, joita väkivalta kauhistuttaa.

Osta jos uskallat
Box ONE pakohuone lautapeli yhdelle

Box ONE nyt vihdoin saatavilla Suomesta!

Suursuosion maailmalla saavuttanut Box ONE by Neil Patrick Harris -pakohuonelautapeli saatavilla nyt Aprikoin verkkokaupasta.

Osta Box ONE by Neil Patrick Harris