Arvostelu ei sisällä spoilereita. Tekstissä ei kerrota ratkaisuja eikä paljasteta yllätyksiä. Arvostelusta ei myöskään ole maksettu palkkiota. Arvostelukappaleet on annettu kirjoittajalle ilmaiseksi alan normaalin käytännön mukaan, samoin kuin toimitaan kirja-, levy- ja elokuvakritiikkien kanssa.
:: Testissä kaksi boksia Unlock!-sarjan lautapakopelejä
Saimme testattavaksi yhteensä kuusi Unlock!-peliä. Sarjan jokainen peli koostuu korttipakasta, ja lisäksi pelaamista varten ladataan ilmainen sovellus. Sovellus mittaa aikaa, teettää tehtäviä, antaa vihjeitä ja tarvittaessa jakaa aikasakkoja.Mythic Adventures sisältää kolme peliä:
1. In the Clutches of Hades (vaikeusaste 1/3)
2. Professor Noside’s Animal-O-Matic (vaikeusaste 2/3)
3. Around the World in 80 Minutes (vaikeusaste 3/3)
Myös Game Adventuresissa on kolme peliä:
1. Ticket to Ride (vaikeusaste 1/3)
2. Mysterium (vaikeusaste 2/3)
3. Pandemic (vaikeusaste 3/3)
Kaikki pelit ovat englanninkielisiä. Game Adventuresin tarinoiden taustalla on kolme samannimistä suosittua lautapeliä, mutta ne eivät olleet itselleni tuttuja. Sen vuoksi en osaa arvioida, ovatko nämä pakopelit pettymyksiä vai positiivisia yllätyksiä suhteessa alkuperäisiin lautapeleihin.
Joissain peleissä on myös pientä lisärekvisiittaa mukana. Esimerkiksi Pandemiciin kuuluu karanteenikartta ja pienet tartuntaa kuvaavat pelinappulat. Myös maailmanympärimatkaan kuuluu matkapäiväkirja, ja Hadeksessa on yksi erikoiskortti. Ne saadaan esiin jo ennen kuin peliä aletaan pelata.
Testasimme kaikkia pelejä eri kokoonpanoilla, välillä yksin, välillä kahden ja kolmen hengen ryhmissä. Pelaajien ikähaarukka oli 15–50 vuotta. Mysteriumissa on tehtävä, joka on ehdottomasti hauskempi kaksin. Mysteriumin voi siis pelata yksinkin, mutta silloin menetät ison osan hupia. Samoin maailmanympärimatkassa on yksi tehtävä, jossa tarvitaan kolmea kättä.
:: Unlock! 8 Mythic Adventures
In the Clutches of Hades
Hades-peli kertoo tarinan orjasta, joka lähtee vapauttamaan isäntäänsä tarujen Kreikassa. Hades ei ollut suosikkimme, koska tarina oli jokseenkin epälooginen. Miksi orja lähtisi pelastamaan isäntäänsä, jos hän etsii vapautta? Miksei orja vain karkaa ja jätä orjuuttajaa pulaan?Pieniä ongelmia oli myös sovelluksen käytössä. Olimme useamman kerran ratkaisseet tehtävän oikein, mutta sovellus ei suostunut ottamaan kontaktia tai se edellytti millintarkkaa kohdistamista. Niinpä oli pakko etsiä vihjekirjasta oikea vastaus, koska sovellus murjotti meille. Me murjotimme takaisin pelikorttien runsaille tikkukirjaimille, joiden luettavuus oli hieman niin ja näin. Lisäksi pelin erikoiskorttien käytettävyys oli hitusen kyseenalaista.
Pulmatkin tuntuivat epäloogisilta, joten jouduimme kurkkaamaan vinkkejä vähän väliä. Joko me olimme liian tyhmiä, tai sitten yhden lukon vaikeusaste oli meille liian haastava. Emme onneksi kuitenkaan paiskoneet kortteja emmekä saaneet aikaan perheriitaa, mutta tunnemme yhä suurta vihaa pelin pulmien luojaa kohtaan.
Arvosana: 2/5
Miinukset: sovelluksen käytettävyys, erikoiskortin käytettävyys, fontin vaikealukuisuus
Plussat: parin kortin yhdistäminen oli mietitty hienosti
Professor Noside’s Animal-O-Matic
Absurdi ja hauska tarina! Olet proffa, joka on maalannut keksinnöillään itsensä nurkkaan. Kuvitus tukee hienosti teemaa, ja pulmat ovat nokkelia. Välillä oli pakko kurkata vihjekirjaa, jolloin kaivattu ratkaisu osoittautui täysin loogiseksi. Voimme siis vain syyttää itseämme luovuuden ja järjen puutteesta.Pelissä käytetään kännykkäsovellusta hauskalla tavalla, joten ero edelliseen peliin oli valtava. Tarina oli viihdyttävä, ja kuvitus humoristista. Jos haluaa jättää sokerin pohjalle, niin tämä peli kannattaa pelata laatikosta viimeiseksi.
Arvosana: 5/5
Miinukset: tyhmät pelaajat
Plussat: hauska tarina, ovelat pulmat, oivaltava sovelluksen käyttö
Around the World in 80 Minutes
Pelin tarina oli upea, mutta siitä ansio menee Jules Vernelle, ei pelin kehittäjille. Pelissä on nimittäin hyödynnetty Vernen hahmoja eli Phileas Foggia, Jean Passepartout’ta ja muita romaanihenkilöitä. En ollut aivan varma, oliko tämä hyvä vai huono juttu. Olisin ehkä arvostanut hieman enemmän omaa tarinaa – ja kaiken lisäksi Vernensä tunteva pelaaja saa pientä lisäapua loppuratkaisuun.Pelissä oli oivallisia pulmia, ja jälleen kerran jouduimme lunttaamaan apua vihjekirjasta. Yksi ratkaisu oli niin ilmeinen, että jouduimme ripottelemaan tuhkaa päällemme ja myöntämään olevamme idiootteja.
Tarinassa kivointa oli iso kokonaisuus, joka koostui matkapäiväkirjasta sekä sen ja korttien välisestä suhteesta. Pari pulmaa oli ärsyttäviä, ihan vain siksi että emme tajunneet niiden ratkaisua.
Arvosana: 4/5
Miinukset: kopioitu tarina, pari epäloogisuutta ratkaisuissa
Plussat: paljon uudenlaisia tehtäviä, oivaltavia pulmia, korttien monipuolinen käyttö
:: Unlock! 10 Game Adventures
Ticket to Ride
Pelissä olet journalisti, joka lähtee selvittämään rikkaan suvun rautatieperintöjä vuonna 1902. Kuvitus on tyylikäs, ja sovellus tukee tarinaa juuri oikealla tavalla. Kertomus ja junaradat hahmottuvat pala palalta, kunnes arvoitus ratkeaa.Yksi tehtävistä oli hieman epäselvien värikoodien takia meille totaalisen mahdoton. Sovelluksen ja korttien värit eivät aivan vastanneet toisiaan, joten ratkaisua joutui hieman arpomaan. Kyse saattoi olla myös kännykän kirkkausasetuksista tai korttien pienistä sävyeroista. Silti suurin osa pulmista oli sopivan haastavia, ja pelaaminen ilahdutti.
Arvosana: 4/5
Miinukset: värikoodien pieni epätasaisuus
Plussat: sovelluksen tarinaa tukevat käyttötavat, upea kuvitus
Mysterium
Olet menossa selvittämään kartanossa tapahtunutta murhaa. Tarina on siis klassinen Cluedo-tyyppinen keissi. Kuka on murhaaja – ja kuka on murhattu?Muutamassa kohdassa pulmat olivat hieman hähmäisiä, ehkä niiden “yliluonnollisuuden” takia. Jouduimme vilkuilemaan vihjevihkoa useaan otteeseen, koska emme ihan saaneet kiinni kaikista tehtävätyypeistä.
Eräässä kohdassa kun kerran tekee virhepäätelmän, peli antaa pelata yllättävän pitkälle, ennen kuin virhe paljastuu. Käytännössä siis yhden tehtävän pystyi ratkomaan väärällä oletuksella, ja vasta toisessa tehtävässä kävi ilmi, että oletuksemme oli vain tuurilla tuottanut aiemmin oikean vastauksen.
Arvosana: 3/5
Miinukset: parin pulman hähmäisyys
Plussat: hauskat ja monipuoliset pulmat, korttien monikäyttöisyys
Pandemic
Maailmalla on levinnyt tappava virus, ja sinun tehtäväsi on löytää tartuttaja ja kehittää rokotteet. Tarina ja hahmot olivat kiinnostavia – vaikka toki voi pohtia, onko ajankohtaisuus jo hieman turhaa yleisön kosiskelua.Hassua oli, että peliin syntyi sivutarina tartuttajan ammatista ja hänen omista pulmistaan. En oikein tiennyt, oliko tämä hyvä idea vai ei. Sisäkkäiset tarinat ovat toki yleisiä romaaneissa ja elokuvissa, mutta tunnin pelissä ei oikein ole tilaa kahdelle tarinalle. Tarinat erottuivat toisistaan visuaalisesti ja juonellisesti, enkä nähnyt sisäkkäisyydessä mitään erityistä lisäarvoa.
Yhdessä pulmassa oli hieman liian epäselvä visuaalinen ulkomuoto, joten oli helkutin vaikea tihrustaa, mikä merkki tarkoitti mitäkin. (Ja jos joku nyt ryhtyy vihjailemaan minulle jotain ikänäöstä, heitän sitä korttipakalla.)
Tarinassa oli parasta iso kokonaisuus, joka koostui karanteenikartasta sekä kartan ja korttien välisestä suhteesta. Pienilläkin yksityiskohdilla oli merkitystä, joten tarkkana sai olla.
Arvosana: 4/5
Miinukset: poikkeava sisäkkäistarina, yksi epäselvä pulma
Plussat: monipuoliset tehtävät, sovelluksen luova käyttö, kiva lisärekvisiitta
:: Tiivistelmä Mythic Adventuresista ja Game Adventuresista: ostaako vai ei?
Mythic Adventures on ehdottomasti hintansa arvoinen. Kuvitukset ovat laadukkaita, ja pelien kulku on mietitty fiksusti. Erityisesti Animal-O-Matic oli hauska, ja myös maailmanympärimatka viihdytti. Viimeisen pelin matkapäiväkirja tuotti sekä elämyksiä että tyhmyyden tuskaa.Myös Game Adventures on hintansa väärti. Kuvitukset ja sovelluksen äänimaailma tukevat tarinoita. Pelien kulku on mietitty fiksusti, eivätkä pelit toista itseään saati toisiaan. Laatikossa on tasaisempi laatu: yksikään peli ei ole pettymys. (Välillä pelaajat tosin olivat.)
Ylipäätään Unlockien hinta–laatu-suhde on fiksusti mietitty. Tykkään siitä, että laatikossa on aina kolme eritasoista peliä, joten yhden pelin kappalehinta pysyy pienenä. Plussaa tulee myös siitä, että jokaisella pelillä on oma kuvittajansa ja visuaalinen maailmansa. Erilaiset kuvitukset ja sovellusten äänimaailma tukevat pelien teemaa.
Olen pelannut yhteensä neljä Unlock-laatikkoa eli 12 peliä läpi. Olen joutunut ottamaan joka ikisessä pelissä vähintään yhden vihjeen. Jos siis sinä pelaat pelin läpi ilman vihjeitä, älä missään nimessä kerro sitä minulle. Muuten itsetuntoni murenee pelilaatikon pohjalle.
:: Lopuksi: Ostitko Unlockin? Tässä kootut vinkit sen pelaamiseen
Ranskalainen pelifirma Space Cowboys on julkaissut jo useamman Unlock-lautapakopelin. Kun aikanaan pelasin ensimmäisen Unlockin, se oli pieni pettymys, koska en osannut valmistautua peliin kunnolla. Nyt kun tunnen jo pelilajin salat, pelaaminen on paljon viihdyttävämpää.Niinpä tämä viimeinen osio on juuri sinulle, joka olet juuri hankkinut ensimmäisen Unlockisi ja haluat saada siitä kaiken irti.
Mitä kaikkea pitää huomioida?
1. Laatikossa on lyhyt kymmenen kortin treenipeli, jolla voit harjoitella Unlockin konseptia. Kannattaa ehdottomasti testipelata se läpi.2. Ennen peliä kortit kannattaa järjestää numerojärjestykseen. Se nopeuttaa pelaamista.
3. Muuta myös Unlock-kännykkäsovelluksen kielivalinta englanniksi. Jos yrität käyttää sovellusta suomeksi, se ei anna ollenkaan pääsyä englanninkielisiin peleihin.
4. Sovelluksessa kannattaa pitää äänet päällä. Moni vihje saa tukea pelin äänimaailmasta, ja samalla äänet tiivistävät tunnelmaa.
5. Unlockien korteissa on usein sen verran luettavaa ja tutkittavaa, että peliä hidastaa se, kun kortteja kierrätetään pelaajalta toiselle. Jos porukka on iso, kannattaa suosiolla unohtaa ajan mittaaminen ja vain nauttia pelistä rauhallisempaan tahtiin. Mikäli kuitenkin haluat pelata aikaa vastaan, pelaa yksin tai kaksin.
6. Päättäkää jo etukäteen, milloin pyydätte vihjeitä ja miten. Vihjettä voi pyytää sovelluksessa, jolloin vihjeiden käyttö tilastoituu lopputulokseen. Uusimpien Unlockien paketeista löytyy myös kirjalliset läpipeluuohjeet totaalisen jumittamisen varalle. Jos haluaa käyttää mieluummin niitä, sovelluksen kellon voi pysäyttää siksi aikaa – eli voit huijata sovellusta ja säilyttää mestariratkojan identiteettisi.
7. Kiinnitä pelin aikana huomiota lihavoituihin tai alleviivattuihin sanoihin. Niillä on aina jokin erityinen merkitys. (Miksi halvatussa unohdan aina itsekin tämän säännön?)
8. Muista myös, että peli toimii kahdella tasolla: pelihahmojen tarinan tasolla ja sinulle tarkoitetulla metatasolla. Metatasoon kuuluvat pelin ohjeet, vinkkivihko ja korttien numeroinnit. Silloin tällöin nämä tasot yhdistyvät. Kortin hahmon repliikki saattaakin yhdistyä metatasoon eli kortin numerointiin. Pidin aluksi nämä tasot kokonaan erillään, koska yritin pitää ikään kuin pelin tarinan ehjänä. Tästä ajatuksesta täytyy kuitenkin luopua, sillä välillä tarina ja ohjetaso yhdistyvät.
9. Sovellus on oleellinen osa Unlockeja. Suurin osa pelistä ei välttämättä tapahdu korteissa tai kartoilla, vaan sovelluksen toiminnoissa ja pulmissa. Käytä kännykkää ja sen ominaisuuksia rohkeasti: laitetta voi heiluttaa, sovellukselle voi puhua ja sillä voi kuvata.
Tykkään siitä, että kaikki Unlockit ovat uudelleen käytettäviä. Mitään osaa ei tarvitse repiä tai tuhria, eikä jätettä synny. Toki pelaamisen jälkeen sinä tiedät ratkaisut, mutta pelin voi yhä lainata kavereille tai myydä nettikirpparilla.
Mitä useamman Unlockin pelaa, sitä paremmin niissä pärjää. Ensimmäinen peli voi olla vaikea, koska itse en ainakaan osannut oivaltaa, mihin kaikkeen pitää kiinnittää huomiota.
:: Kirjoittajasta
Katleena Kortesuo on pakopeliaddikti, joka inhoaa sitä, että joutuu pyytämään vihjeen. Hän pelaa pelejä sekä kaveriporukalla että perheensä kanssa. Katleena on ammatiltaan tietokirjailija ja kouluttaja, ja hän on tehnyt tietokirjoja myös pakohuoneista ja älytreeneistä.Kansikuvan kuvan on ottanut Arttu Kokkonen.