Scooby-Doo pakolautapeli esittelyssä

Kummitusjahtia Scooby-Doon kanssa

:: Scooby-Doo, where are you?

No kummituskartanossapa tietenkin! Monille lapsuudesta tuttu, ruokaa rakastava ja neljällä arkajalalla varustettu tanskandoggi seikkailee jälleen. Pääset käyttämään hoksottimiasi yhdessä Scoobyn, Shaggyn, Velman, Daphnen ja Fredin kanssa selvittäessänne kummituskummia tapahtumia Fairmontien kartanossa.

:: Scooby-Doo, who are you?

Escape from the Haunted Mansionin piirrostyyli, juoni ja hahmot pohjautuvat '90-luvulla ja 2000-luvun alkupuolella esitettyihin Scooby-Doo -sarjoihin ja elokuviin. Scooby-Doo -piirrossarjan tai Mysteeripoppoon jäsenten ei tarvitse olla ennestään tuttuja. Heidän persoonaansa ja vahvuuksiinsa pääsee hyvin sisälle pelin tarinaan uppoutuessa ja sen tehtäviä ratkoessa.:: Klassista koko perheelle sopivaa kummittelua

Scooby-Doo -pakolautapeli sopii teemansa ja tarinansa puolesta koko perheelle. Pelissä ei ole aikarajaa, sopimatonta kielenkäyttöä tai pelottavaa kuvitusta. Peli on englanninkielinen, mutta kaikkien pelaajien ei tarvitse osata englantia. Riittää, kun hahmovihkoja lukevat ymmärtävät lukemansa ja osaavat kääntää tekstin muille.

Pelissä ratkotaan pakohuonemaisia tehtäviä, jotka sopivat vaikeustasoltaan hyvin myös ensikertalaisille. Ajatusten solmuunmenon varalta pelissä on mahdollista ottaa vastaan vinkkejä. Niiden lukemista ei kannata jääräpäisesti vastustaa, ne nimittäin kuuluvat peliin siinä missä aivosoluja haastavat pulmatkin. Kaikki tehtävät eivät ole suinkaan sieltä helpoimmasta päästä, joten Haunted Mansion tarjoaa myös kokeneemmille pelaajille haastetta.

:: Pelkkää pahvia ja paperia, eli aitoa lautapeli-illan tunnelmaa

Tämän pakopelin pelaamiseen et tarvitse nettiä, sovelluksia tai tietokonetta. Kaikki tarvittava on laatikossa valmiina, aivan kuten perinteisissä, lapsuudesta tutuissa lautapeleissä. Ei ruudun tuijotusta, numeroiden näpyttämistä tai AR-efektejä, vain nostalgisesti kuvitettua pahvia ja paperia.

Ainoa huono puoli pahvisuudessa on se, että pelissä ei ole mukana omaa äänimaailmaa. Suosittelemme lisäämään taustalle tunnelmaan sopivaa musiikkia, kuten Scooby-Doo piirretyistä tutun soundtrackin tai klassista, kartanoympäristöön sopivaa musiikkia.

:: Erinomainen peli englantia opiskelevalle

Koska pelissä ei käytetä sovellusta tai videoita, on juonenkäänteet, vihjeet ja hahmojen vuorosanat kaikki ilmaistu tekstimuodossa. Luettavaa on moneen muuhun pakopeliin verrattuna runsaanlaisesti, mutta sen määrään tottuu pelatessa yllättävän nopeasti. Teksti on sujuvasti kirjoitettua, helppotajuista ja sisältää paljon hyvää englanninkielistä perussanastoa.

Englannin kielen lisäksi peli treenaa tarkkuutta ja keskittymistä. Pelaajat ovat nimittäin itse täydessä vastuussa pelin sujuvasta etenemisestä. Etenkin hahmojen omien numeroyhdistelmien kanssa on oltava tarkkana, jotta tutkittava esine antaa oikean vihjeen. Rikospaikkatutkijamainen järjestelmällisyys auttaa myös, silloin mitkään johtolangat tai vihjeet eivät jää huomaamatta tai löytymättä.:: Kahdeksi päiväksi pelattavaa

Haunted Mansionin pelaaminen kestää yhteensä noin 2-4 tuntia. Rauhallisella pelitahdilla tai yksin pelatessa aikaa voi kulua reilusti enemmänkin. Pelin voi pelata halutessaan kahdessa osassa, sillä noin puolivälin paikkeilla se antaa mahdollisuuden tauon pitämiseen. Laatikosta löytyy tätä varten erikseen oma kirjekuorensa, johon pöydällä olevat huoneet ja vihjekortit voi pakata. Suosittelemme tätä erityisesti kissoja tai pieniä lapsia sisältävässä kodissa, aikuistaloudessa pelin voi jättää pöydälle odottamaan seuraavaa päivää.

Tauko kannattaa pitää, jos teillä ei ole ennestään kokemusta useita tunteja kestävien pulmapelien ratkomisesta. Pelin ensimmäinen osuus kestää pelaajista riippuen tunnin tai pari ja jälkimmäinen puolikas helposti puolestatoista tunnista yli kahteen tuntiin. Kovin pitkäksi taukoa ei kannata venyttää, jotta ensimmäisen osion juonenkäänteet eivät pääse unohtumaan.

Riippumatta siitä pidättekö tauon vai ei, on hyvä tarkistaa mitkä kortit teillä pitäisi tauon jälkeen olla pöydällä. Peli listaa nämä erikseen, kun toinen näytös alkaa ja on todennäköistä, että ensimmäisen osan jäljiltä teiltä puuttuu kortti tai useampi. Ottakaa ne pakasta esiin, tarvitsette niitä myöhemmin.

Sama tarvittavien korttien listaus tapahtuu ennen loppunäytöstä. Katsokaa ne silloinkin läpi, jotta onnistunut loppuratkaisu ei kaadu jonkin kriittisen kortin puuttumiseen. Ja kun peli antaa lopussa vielä kerran mahdollisuuden käydä läpi todistusaineistoa ja haastatella kartanon henkilökuntaa, tehkää sekin huolella.

:: Scoobysnäksit saa jättää syömättä

Pelissä on yksi pieni valuvika ja se on sen tapa laskea pelaajien tekemiä virheitä. Onneksi koko virhesysteemi on erittäin helppo olla huomioimatta, eikä sillä ole vaikutusta pelin kulkuun tai tehtävien ratkaisemiseen.

Sääntöjen mukaan pelaajien tulisi aina virheen tehdessään "syödä" ohjevihon takasivulta yksi scoobysnack. Ongelma on siinä, että tätä tapahtuu myös silloin, kun pelaajat noudattavat pelin omaa ohjeistusta tutkia kaikki paikat huolellisesti. Myös pelitauon jälkeen listatut, mutta pöydältä puuttuvat kortit merkitään virheiksi. Tämäkään ei käy järkeen, sillä ne ovat vain osoitus siitä, että pelaajat osasivat ratkaista pulman ilman kaikkia mahdollisia vihjekortteja.

Jos välttämättä haluatte pelata peliä snäcksirankkujen kanssa, voitte laittaa pöydälle kippoon yhtä monta kirpeää karkkia kuin ohjevihossa on scoobysnäksejä. Ohjevihkoon tehtävien ruksien sijaan voitte syödä kiposta karkin aina virheen tai "virheen" tehdessänne.:: Palautettavissa pelikuntoon

Kuten pakopelit yleensä, myös Escape from Haunted Mansion on pelattavissa vain kerran samojen pelaajien toimesta. Pelin tehtävät ja juonenkäänteet eivät muutu eri pelikertojen välissä, vaan ratkaisut pulmiin pysyvät samoina.

Mitään pelin osia ei kuitenkaan pelin aikana rikota, vain kirjekuoret avataan. Se on siis mahdollista palauttaa alkuperäisiin asetuksiinsa, jolloin sen voi antaa pelattavaksi jollekin toiselle. Ohjeet pelin resetointiin löydät tästä linkistä, mutta älä käy lukemassa niitä ennen kuin olet pelannut pelin ensin itse läpi!

:: Parhaimmillaan yhdessä, mutta pelattavissa myös yksin

Kuten suurin osa muistakin pakolautapeleistä, myös Scooby-Doo: Escape from the Haunted Mansion toimii parhaimmillaan 2-4 pelaajalla. Mikään ei estä pelaamasta sitä yksin, mutta varaudu siihen, että peli saattaa kestää paljon kauemmin. Yksin pelatessa kaikkien johtolankojen huomaaminen ja hahmojen erikoistaitojen läpikäynti on selvästi hitaampaa.

Kaikkien pelaajien olisi hyvä mahtua samalle puolelle pöytää, jotta vihjekortit ja -koodit ovat jokaisen luettavissa ja oikein päin. Tämä ehkäisee virheiden tekemistä koodeja lukiessa. Hahmot kannattaa jakaa pelaajien kesken, jotta jokainen voi itsenäisesti tutkia, haistella tai maistella kunkin huoneen läpikotaisin.

:: Aito Scooby-Doo -kokemus

Ehdottomasti parasta tässä pelissä on se, että se tuntuu ja näyttää samalta kuin legendaaristen Scooby-Doo -piirrettyjen jaksot. Hahmot käyttäytyvät samoin kuin sarjassa ja pelin juoni lähtee jo heti tekstin alkuriveiltä nostalgiseen suuntaan. Astu siis yhdessä Mysteeripoppoon kanssa sisään valtavista ovista ja ota selvää mikä tai kuka kartanossa kummittelee!


[Osta Scooby-Doo: Escape from the Haunted Mansion]
Takaisin blogiin

Mitä ajatuksia kirjoitus herätti?

*Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista ja kommentit luetaan läpi ennen niiden julkaisua.

50 Clues Leopold ja Maria -trilogiat pakohuone lautapeli kauhupakohuone

50 Clues, kun toivot olevasi väärässä

Tämä pelisarja vie sinut pakolautapelien pimeälle puolelle. Leopold ja Maria trilogiat eivät sovi henkiöille, joita väkivalta kauhistuttaa.

Osta jos uskallat
Box ONE pakohuone lautapeli yhdelle

Box ONE nyt vihdoin saatavilla Suomesta!

Suursuosion maailmalla saavuttanut Box ONE by Neil Patrick Harris -pakohuonelautapeli saatavilla nyt Aprikoin verkkokaupasta.

Osta Box ONE by Neil Patrick Harris