Kauhupakohuone pelisarja 50 Clues esittelyssä, suositus vain aikuisille

50 Clues - Kauhupakopeli, joka pakottaa pimeyteen

:: Varoitus! 50 Clues -pelit eivät sovi lapsille

Rehellisesti sanottuna, 50 Clues -trilogiat eivät sovi edes kaikille aikuisille. Ne sopivat itseasiassa hyvin rajatulle joukolle pelaajia. Sarjan pelit ovat teemaltaan todella synkkiä ja sisältävät raakaa väkivaltaa. Ne saattavat puistattaa heitäkin, jotka ovat tottuneet katsomaan väkivaltaisia elokuvia.

Synkkyys on samalla yksi pelisarjan kiehtovimpia piirteitä. Kuinka nopeasti keksit ratkaisun, jonka peli toivoo sinun tekevän? Kuinka häiriintyneeltä päätöksen tekeminen itsestäsi tuntuu? Kuka pelaajista ehdottaa kyseisen teon tekemistä ensimmäisenä?

:: Sukellus psykopaattisiin syövereihin

Pelissä sukelletaan häiriintyneen ja psykopaattisen mielen synkimpiin syvyyksiin ja tehtävissä eteneminen vaatii toisinaan sen mukaista toimintaa. Päätökset saattavat järkyttää herkimpiä pelaajia, eikä niitä ole mahdollista kiertää. Lopputulos on aina väistämätön, riippumatta pelaajan omasta halusta toimia toisin. Päätöksenteko vaikeutuu, kun juoneen lisätään lapsia.

Osan pelaajista tiedetään jättäneen pelaaminen kesken, hyvin ymmärrettävistä syistä. Jos epäilet, että tämä kauhusarja ei ole sinua varten, se ei silloin ole sinua varten. Verkkokaupastamme löydät runsaasti pelejä, joissa on kevyempi teema ja iloisempi tarina.

Jos kuitenkin kuulut heihin, jotka haluavat testata omaa moraalista kompassiaan, synkkyyden sietokykyään ja katsoa kylmyyttä silmästä silmään, tämä pelisarja on juuri sinulle.

Kauhupakopeli aikuisille, Leopold-trilogia alkaa mielisairaalasta

 

:: Tarinallisia tehtäviä sopivalla vaikeustasolla

50 Cluesit kuuluvat sisimmältään pakolautapeleihin, vaikka niitä pelataankin korttien ja nettisivulle syötettävien koodien avulla. Vahvasta tarinallisuudesta johtuen monet tehtävät ovat suoraa toimintaa, mutta mukaan mahtuu riittävästi myös teemaan sopivia pakohuonetyyppisiä pulmia ja aivopähkinöitä.

Tarina ja tehtävät ovat tässä sarjassa erinomaisessa tasapainossa, eikä nettisivun käyttöliittymässäkään ole valittamista. Pelimekaniikkaan tutustutaan päätarinaan liittyvän lyhyen demon avulla, joten sääntöjä ei tarvitse ihmetellä tai opetella enää tositoimien alkaessa.

:: Tarvittavat välineet ja paras pelaajamäärä

Pelaamiseen kannattaa varata riittävästi pöytätilaa, puolikas ruokapöydällinen tai kokonainen sohvapöytä riittää. Kortteja saattaa olla useita samaan aikaan aktiivisessa käytössä ja ne olisi hyvä saada levitettyä kaikki kerralla näkyviin. Kynä ja paperia on hyvä hakea lähettyville muistiinpanoja varten ja lukulasit on syytä ottaa valmiiksi esille, jos sellaisia lukiessaan käyttää.

Kaikki sarjan pelit voi pelata yksin, mutta kaksin pelaaminen on antoisampaa. Etenkin kun kumpikin miettii voiko ehdottaa ääneen ratkaisua, jota ei muutoin koskaan ehdottaisi kenellekään. Pelin kannessa pelaajamääräksi kerrotaan 1-5, mutta paras määrä pelaajia on 2-3. Isommalla porukalla tulee nopeasti ahdasta, eivätkä kaikki mahdu etsimään korteista vihjeitä samaan aikaan.

Tehtävien ratkaisukoodien syöttämiseen ja mahdollisten vinkkien saamiseen tarvitset internetyhteyden. Jos pakopelien pelaaminen on sinulle ennestään tuttua tiedät, että vinkkien ottamista ei kannata jääräpäisesti vastustaa. On omanlaisensa taito tunnistaa milloin on oikea hetki ottaa vinkki vastaan.

50 Cluesin Maria-trilogia pelataan murhaa tutkivan rikosetsivän silmin

:: Tehosta tunnelmaa musiikilla ja valaistuksella

Yksi puute 50 Clues -sarjasta löytyy ja se on sen pelimaailmaan mittatilaustyönä suunnitellun musiikin puuttuminen. Suosittelemme kylmäävästi korjaamaan tämän asian omatoimisesti ja etsimään jostain musiikintoistopalvelusta teemaan sopivaa soitettavaa. Hyviä hakusanoja tähän ovat esimerkiksi horror, eerie ja creepy yhdistettynä board game, instrumental ja orchestra -sanoihin. Koeta välttää musiikkia jossa lauletaan, sillä se voi häiritä tehtäviin keskittymistä.

Valaistuksen kanssa kannattaa myös nähdä hieman vaivaa. Pimennä huone muutoin, mutta tuo pelialueen viereen jalka- tai pöytälamppu. Otsalamput käyvät tähän tarkoitukseen myös. Tarvitsette hyvän lukuvalon, jotta näette korttien yksityiskohdat, mutta riittävästi hämärää, jotta ette näe juuri muuta.

Mahdollisten syötävien kanssa on hyvä ottaa huomioon niiden sotkuisuus. Pelieväiden tulisi olla sellaisia, että ne eivät sotke sormia ja pelikortteja. Apuvälineet on tietysti sallittu ja sipsejä tai poppareita voi syödä esimerkiksi puikoilla. Vinkkejä hyviin pelieväisiin ja -välineisiin löydät täältä.

Saattaa tietysti käydä myös niin, että pelin teema ja tapahtumat karkottavat halun napostella yhtään mitään.

Pendulum of Death, White Sleep ja The Fate of Leopold ovat kauhupakopelejä aikuisille

:: Älkää kiirehtikö tehtäviä läpi

Parhaan pelikokemuksen saatte, kun ette yritä pelata peliä läpi mahdollisimman nopeasti. Tämä pätee yleisesti kaikkiin pakolautapeleihin, riippumatta siitä yritetäänkö niissä aikaansaada kiireentuntua tarinallisilla elementeillä. 50 Clues -sarja sisältää joitakin tehtäviä, joissa kello lähtee käymään ja ne toki kannattaa suorittaa ripeästi. Kaikkien muiden kohdalla on hyvä miettiä rauhassa parasta ratkaisua. Tarinan sen hetkinen tilanne ja päähenkilön kyky suorittaa haluttu toiminto vaikuttavat monesti tehtävän onnistumiseen.

:: Leopold ensin, sitten vasta Maria

Tähän mennessä 50 Clues -trilogioita on ilmestynyt kaksi. Niistä ensimmäisessä, Leopold-nimisessä trilogiassa pelaat Marian roolissa. Jälkimmäisessä, Maria-nimisessä trilogiassa, pelaat Marian tekemiä rikoksia tutkivan etsivän roolissa. Trilogiat ja niiden osat kannattaa ehdottomasti pelata järjestyksessä, Leopoldin ykkösosasta aloittaen.

Näistä kahdesta Leopold-trilogia on selvästi väkivaltaisempi ja pelaajille henkisesti haastavampi kokemus. Maria-trilogiassa väkivaltaisuuksiin saadaan jo hieman etäisyyttä, eikä pelaajaa pyritä enää shokeeraamaan samalla tavalla. Maria-trilogia on edelleen tehtäviltään ja tarinaltaan mielenkiintoinen kokonaisuus, mutta näistä Leopoldit jäivät ehdottomasti pidemmäksi aikaa mieleen pyörimään.

:: Kerran koettavia, mutta uudelleen pelattavia

Pakolautapelit ovat oikeiden pakohuoneiden tavoin yleensä pelattavissa vain kerran. Sen jälkeen tiedät miten tehtävät ratkeavat, miten pelin juoni kulkee ja kaikki yllätykset on jo koettu. Sama koskee 50 Cluesin pakopelejä, ne ovat ainutkertaisia pelielämyksiä, mutta eivät kuitenkaan kertakäyttöisiä.

Koska pelin aikana kortteja ei tarvitse tuhota tai tärvellä, ne ovat järjestykseen palautuksen jälkeen valmiit uudelleen pelattavaksi. Pelin mukana tulee aktivointikoodi, jonka avulla pelin voi pelata yhteensä 30 kertaa. Jos sinulla on paljon 50 Clues -sarjan kanssa yhteensopivia englanninkielentaitoisia kavereita, suosittelemme lisäämään peliin lokikirjan. Yksinkertaisimmillaan se on paperilappu, johon jokainen käyttäjä kuittaa nimensä koodin käyttämisen jälkeen. Lappuun voi halutessaan kirjoittaa myös pelin lopuksi saamansa pisteytyksen.

Maria-trilogian Dead or Alive, The Secret of the Mark ja Keepers of Evil kauhupakohuone pelisarja kotiin

:: Tanskalaista tuotantoa

50 Clues -trilogioista saamme kiittää tanskalaista ohjelmistokehittäjää ja visuaalista suunnittelijaa nimeltä Jeppe Norsker. 50 Clues -pelisarjan suosion ansiosta hän on nykyisin täysipäiväinen pelisuunnittelija.

Norsker aloitti 50 Clues -sarjan tekemisen perinteisellä rikosratkontateemalla, mutta pelitestauksen aikana Jacob Jaskov, pelisuunnittelija hänkin, jäi kaipaamaan syvempää ymmärrystä rikoksentekijän motiiveista ja mielentilasta. Norsker otti tämän toiveen huomioon kehittäessään Leopold-trilogian siihen muotoon missä se nykyisellään on. Marian silmin ja mielen läpi nähtynä.

Norsker haluaa painottaa, että 50 Clues -trilogioiden tarkoitus ei ole millään tavalla ihannoida väkivaltaa tai tappamista. Päähenkilönä on fiktiivinen ja psykopaattinen hahmo, aivan kuten monissa kirjoissa ja elokuvissa. Jeppellä on itsellään kaksi lasta, joita hän rakastaa syvästi ja moni pelissä vastaantuleva skenaario pohjautuu hänen omiin pahimpiin painajaisiinsa. Etenkään Leopold-trilogia ei ole mikään hyvän mielen pakolautapeli, vaan sen aikaansaamat epämukavuudentunteet ovat tarkoituksellisia.

[ Osta 50 Clues -sarja]
Takaisin blogiin

Mitä ajatuksia kirjoitus herätti?

*Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista ja kommentit luetaan läpi ennen niiden julkaisua.

50 Clues Leopold ja Maria -trilogiat pakohuone lautapeli kauhupakohuone

50 Clues, kun toivot olevasi väärässä

Tämä pelisarja vie sinut pakolautapelien pimeälle puolelle. Leopold ja Maria trilogiat eivät sovi henkiöille, joita väkivalta kauhistuttaa.

Osta jos uskallat
Box ONE pakohuone lautapeli yhdelle

Box ONE nyt vihdoin saatavilla Suomesta!

Suursuosion maailmalla saavuttanut Box ONE by Neil Patrick Harris -pakohuonelautapeli saatavilla nyt Aprikoin verkkokaupasta.

Osta Box ONE by Neil Patrick Harris