Peliarvostelussa Unlock! 6 Timeless Adventures ja 7 Epic Adventures

Katleena testaa: Unlock! Timeless Adventures ja Epic Adventures

Arvostelu ei sisällä spoilereita. Tekstissä ei kerrota ratkaisuja eikä paljasteta yllätyksiä. Arvostelusta ei myöskään ole maksettu palkkiota. Arvostelukappaleet on annettu kirjoittajalle ilmaiseksi alan normaalin käytännön mukaan, samoin kuin toimitaan kirja-, levy- ja elokuvakritiikkien kanssa.

:: Testissä kaksi boksia Unlock!-sarjan lautapakopelejä

Saimme testattavaksi kaksi laatikollista Unlock!-lautapakopelejä. Molemmissa on kolme erillistä peliä, joissa on eri vaikeustasot.

Timeless Adventures:

1. The Noside Show (vaikeusaste 1/3)
2. Arsène Lupin and the Great White Diamond (vaikeusaste 2/3)
3. Lost in the Time Warp (vaikeusaste 3/3)

Epic Adventures:

1. The Seventh Screening (vaikeusaste 1/3)
2. The Dragon's Seven Tests (vaikeusaste 2/3)
3. Mission #07 (vaikeusaste 3/3)

Kaikki pelit ovat englanninkielisiä. Jokainen peli koostuu korttipakasta, ja lisäksi pelaamista varten ladataan ilmainen sovellus. Sovellus mittaa aikaa, teettää tehtäviä, antaa vihjeitä ja tarvittaessa jakaa minuuttisakkoja.

Joissain peleissä on mukana myös pientä lisärekvisiittaa, jota tarvitaan ratkomisessa. Esimerkiksi Seventh Screeningiin kuuluu leffajuliste, Mission #07:n mukana tulee agenttikansio ja Noside Show'ssa on sirkuksen ohjelmalehti. Kaikki propit palvelevat pelin teemaa: paperilaatu ja painojälki vaihtelevat sen mukaan, mikä on pelin aikakausi ja maailma.

Testipelaajien ikähaarukka oli 16–47 vuotta. Testasimme pelejä eri kokoonpanoilla, välillä yksin ja välillä pareittain. (Olemme jo oppineet, että näissä peleissä kolme tai neljä pelaajaa on usein liikaa.) Sekä Seventh Screeningissa että Dragonissa on tehtävät, jotka on suunniteltu ratkottavaksi parina. Ne voi toki pelata yksinkin, mutta silloin menettää ison osan hupia. Lisäksi Noside Show’ssa on tehtävä, jossa pärjää joko yksi näppärä ihminen tai Kömpelö-Katleena ja kärsivällinen avustaja.

:: Unlock! 6 Timeless Adventures

Unlock! 6 Timeless Adventures pakopeli kotiin

The Noside Show

Jälleen kerran Unlock!-peleistä tuttu professori Noside on asialla. Tällä kertaa hän pyörittää sirkusta, ja sinun pitää estää hänen sabotaasinsa.

Pidän Unlock!-pelien Professori Noside -tarinoista, koska sekä kuvituksessa että juonessa on aina irrationaalista huumoria. Pariin pulmaan tuntui löytyvän useampi looginen ratkaisu, mutta se ei pysäyttänyt peliä.

Kortit pitäisi aina muistaa lukea tarkkaan, sillä lihavointi kertoo jotain oleellista. Itselläni usein huomio hajaantuu, kun esille nousee yhtä aikaa kolme tai neljä uutta korttia. Silloin jokin korteista jää lukematta, ja peli jää jumiin. (Tämä on toki minun oma henkilökohtainen adhd-päänsärkyni, eikä se ole pelin vika. Vinkki on lähinnä muistiinpano itselleni: lue ne pahuksen kortit.)

Yksi tehtävä vaati sellaista sorminäppäryyttä ja vakaata kättä, että komensin kuopuksen apuun. En silti olisi osannut ratkoa tehtävää tämänkään jälkeen, vaan kuopus antoi tarvittavan vinkin ikävästi äitiään pilkaten. Kuopuksen sänky siirrettiin tämän jälkeen ulos pyörävajaan.

Arvosana: 4/5
Miinukset: pariin pulmaan löytyi useampi looginen ratkaisu, kuopus nauroi kömpelyydelleni
Plussat: Noside-kuvitus toimii aina, hauska ja absurdi tarina, monipuolinen pulmavalikoima

Unlock! 6 Timeless Adventures The Noside Show, sirkusteemainen kotipakopeli koko perheelle

Arsène Lupin and the Great White Diamond

Olet orpokodin asukas, joka jäljittää mestarivaras Arsène Lupinin kätkemää timanttia. Tarina sijoittuu vuoteen 1900. Alussa saat Lupinin kirjoittaman kirjeen ja Pariisin kartan.

Itse hieman karsastan sitä, kun pelinkehittäjät käyttävät kirjallisuudesta tai elokuvista tuttuja hahmoja. Arsène Lupinin nimi ei tuonut peliin mitään lisäarvoa, vaan yhtä hyvin saman maailman olisi voinut toteuttaa itse luoduilla hahmoilla.

Peli on muilta osin taattua Unlock!-laatua: grafiikka on ehjää, tarina toimii, äänimaailma tukee tarinaa ja pulmat ovat monipuolisia. Parissa pulmassa ratkaisu oli jotenkin irrationaalinen, mutta ehkä en vain osannut asemoida itseäni tarinaan.

Arvosana: 4/5
Miinukset: kopioitu henkilöhahmo ilman erityistä merkitystä
Plussat: immersio, pulmien monimuotoisuus, ulkoasu

Unlock! 6 Timeless Adventures Arsène Lupin and the Great White Diamond, pakopeli Pariisissa pariskunnille

Lost in the Time Warp

Ystäväsi on erikoinen professori Tempus, jonka aikakone on vinksahtanut. Sinun pitää saattaa aikajana takaisin ennalleen. Tarina kehittyy ja syvenee pelin aikana, joten Time Warp oli hieno kokemus. Ulkoasu on hieman horjuva, mutta toisaalta se on perusteltua, koska tarinassa kuljetaan eri aikakausissa.

Parissa kortissa oli armottoman pieni fontti. Sain kyllä juuri ja juuri niistä selvää, mutta muutaman vuoden kuluttua on pakko hankkia kaksiteholasit ja todennäköisesti myös rollaattori.

Unlock! 6 Timeless Adventures Lost in the Time Warp, aikamatkailua pakohuonetehtävien parissa

Jälleen kerran sovelluksessa oli hyviä oivalluksia. Tällä kertaa äänimaailma ei tosin ollut kovin kummoinen.

Arvosana: 5/5
Miinukset: tylsä äänimaailma
Plussat: upea tarina, uusia pulmia, sovelluksen laaja käyttö

:: Unlock! 7 Epic Adventures

Unlock! 7 Epic Adventures pakohuonelautapeli

The Seventh Screening

Seventh Screening kertoo kauhuelokuvasta, joka muuttuu yllättävän todeksi. Pelissä on ilahduttavan oivaltavia ideoita, ja ihmissusitarina on hauska. Osa pulmista on helppoja, mutta se kuuluu pelin vaikeusasteeseen. Tämä haastavuuden puute ei kuitenkaan haittaa, koska pelin kehittäjät ovat onnistuneet keksimään nokkelia pulmatyyppejä. Yhdessä kohtaa menimme halpaan, koska emme tajunneet ajatella pelitilaa kolmiulotteisesti.

Seventh Screening on hyvä esimerkki pöytäpakopelistä, joka on yhtä aikaa helpohko, mutta silti viihdyttävä. Vaikka vaikeustasoksi oli merkitty 1/3, se ei lainkaan huonontanut pelikokemusta.

Arvosana: 5/5
Miinukset: korttipakka ei ehkä kestä montaa pelikertaa, jos pelaajat ovat kovin innokkaita
Plussat: tarinan kulku elokuvan ja todellisuuden välillä, monipuoliset pulmat, huumori

Unlock! 7 Epic Adventures The Seventh Screening, mustavalkoelokuvia ja ihmissusia kotipakopelin muodossa

The Dragon's Seven Tests

Pyrit vuoren laella olevaan kiinalaiseen temppeliin ja haaveilet pääsystä kuuluisan mestari Lin oppilaaksi. Edessä on testejä, jotka pitää läpäistä.

Peli ei sovellu välttämättä lukivaikeuksista kärsiville tai minun kaltaisilleni, joilla ei ole kuvamuistia. Paritehtävä oli nopeatahtisuutensa vuoksi haastava, jos joukkueessa on luki- tai hahmotusvaikeuksia, eivätkä kiinalaiset symbolitkaan olleet niitä helpoimpia hahmotettavia. Haasteet olivat kyllä ylitettävissä, mutta toki ne hieman heikensivät pelikokemusta.

Myöskään pelin ulkoasu ei ollut oma suosikkini. Vaikutti siltä, että kuvituksessa on hivenen oiottu: grafiikka ja värimaailma eivät olleet ehjiä. Tarina oli perustasoa, mutta peli ei onnistunut aivan sykähdyttämään.

Arvosana: 2/5
Miinukset: ulkoasu ei ollut normaalia Unlock!-tasoa; peli ei anna parastaan, jos porukassa on lukihaasteita
Plussat: paritehtävän idea oli kuitenkin hauska

Unlock! 7 Epic Adventures The Dragon's Seven Tests, itämaisia testejä koko perheelle pakopelitehtävissä

Mission #07

Olet osa salaista agenttiryhmää, ja teidän pitää paljastaa ryhmässänne oleva petturi. Kuka on vasikka? Peliaikaa on 1,5 tuntia.

Peli sijoittuu 1980-luvulle, joten luvassa on kasariklassikoita kuten tietokoneen korppuja ja pyöritettäviä pöytäpuhelimia. Sovellus tukee hyvin pelin immersiota, ja ulkoasu ja grafiikka ovat laadukkaita. Muista pitää sovelluksessa äänet päällä.

Peli muodostui kahdesta eri vaiheesta, ja osien välillä oli selkeä siirtymä. Tämäkin istui hyvin tarinaan. Pulmissa oli pari kertaa pakko luntata neuvoa netistä, koska pelikaverini oli tyhmä. (Itse en missään nimessä ollut sellainen, vaan halusin vain tarkkailla, kuinka kauan pelikaveriltani kestää löytää oikea vastaus.)

Arvosana: 4/5
Miinukset: pari epäselvää pulmaa, joissa (mielestämme) oli useampi mahdollinen ratkaisu
Plussat: ehjä ulkoasu, sovellus hyvällä tavalla tärkeässä osassa peliä, korttien monipuolinen käyttö

Unlock! 7 Epic Adventures Mission #07, agenttiseikkailu kasarilla pakohuonetyyppisillä tehtävillä


:: Yhteenveto Timeless Adventuresista ja Epic Adventuresista: ostaako vai ei?

Timeless Adventures on hintansa väärti. Se on laadultaan tasaisempi, eivätkä pelit toista itseään saati toisiaan. Arvostan monipuolista tarinamaailmaa, jolloin pelit ovat selkeästi toisistaan erillisiä kokonaisuuksia.

Epic Adventures on epätasaisempi, mutta silti hintansa arvoinen. Seventh Screening oli erinomainen, eikä se ollut silti liian helppo. Mission #07 oli hauska retroiluineen ja ehjine kuvituksineen. Vain Dragon oli pettymys latteine kuvineen ja varsin ohuine tarinoineen.

Se ehkä on harmi, että lähes kaikissa peleissä on ratkottavana koodilukko, joka on välillä matkalaukussa ja välillä kassakaapissa. Lukot ovat kovin tuttuja livepakohuoneista, joten sovelluksessa voisi varmasti käyttää enemmän mielikuvitusta.

Unlock pakohuonepelit sopivat koko perheelle

Timeless ja Epic Adventureissa oli yksi puute: Toisin kuin aiemmin esitellyissä Mythic ja Game Adventureseissa, näiden kahden mukana ei ollut kunnollista läpipeluuohjetta. Toki sovellus antaa vihjeitä, mutta niistä ei ole hyötyä, jos on hypännyt vahingossa jonkin vaiheen ohi. Niinpä kattava läpipeluuohje olisi hyödyksi silloin, kun on sattumalta loikannut jonkin pulman yli tai jos sanallinen vihje ei avaudu ei-natiiville englannin kielen käyttäjälle. Läpipeluuohjeet saa kyllä ladattua netistä, mutta paperinen versio olisi plussaa.

Toinen pieni harmi on se, että pelien vaikeustaso näkyy vasta sovelluksesta, muttei pakkauksesta. Niinpä pelaajan täytyy vain tietää ulkoa, että pelien järjestys laatikossa on myös niiden vaikeusjärjestys.

Hauskat pakolautapelit kaksin ja kavereiden kanssa pelattavaksi

Kuten aina, Unlockien hinta–laatu-suhde on fiksusti mietitty. Tykkään siitä, että laatikossa on kolme eritasoista peliä, joten jokaiselle löytyy haastetta. Samalla yhden pelin kappalehinta pysyy pienenä. Plussaa tulee myös siitä, että jokaisella pelillä on oma kuvittajansa, äänimaailmansa ja visuaalinen tyylinsä.

Yhden pienen kehitysehdotuksen haluaisin välittää Unlock!-tiimille. Laatikossa lukee nimittäin aina vain yhteisnimi "Epic Adventures" tai "Timeless Adventures". Sen sijaan pelien nimet löytyvät vasta korttipakoista ja vaikeustasot vasta sovelluksesta. Kaiken lisäksi pelit on esitetty laatikon kannessa eri järjestyksessä kuin sen sisällä. Ja vielä bonus: jos ottaa kaikki korttipakat pois laatikosta, ei välttämättä enää muista, mikä kuului mihinkin lokeroon – ja taas on vaikeusjärjestys sekaisin.

Niinpä jos haluaa suositella kaverilleen yhtä tiettyä peliä, suosittelu menee näin: "Ootas se oli se peli jossa- Ootas mä kurkkaan tohon laatikkoon… Eikun se oli se tarina missä oli se pelle. Mikäs näistä oli se vaikein? Mä käännän laatikon ja katson täältä pohjast- No nyt ne kortit ovat lattialla prkl."

Olisi mahtavaa, jos jokaisen laatikon kannessa ja kunkin korttipakan päällimmäisessä kortissa olisi pelien nimet ja vaikeustasot. Silloin ei tarvitsisi käännellä laatikkoa ja kurkkia sovellukseen, että mikä olikaan mikä.

Mielenkiintoiset teemat Unlock-kotipakopeleissä tuovat syvyyttä tehtäviin

:: Lopuksi: Ostitko Unlockin? Tässä kootut vinkit sen pelaamiseen

Ranskalainen pelifirma Space Cowboys on julkaissut jo useamman Unlock-lautapakopelin. Kun aikanaan pelasin ensimmäisen Unlockin, se oli pieni pettymys, koska en osannut valmistautua peliin kunnolla. Nyt kun tunnen jo pelilajin salat, pelaaminen on paljon viihdyttävämpää.

Niinpä tämä viimeinen osio on juuri sinulle, joka olet juuri hankkinut ensimmäisen Unlockisi ja haluat saada siitä kaiken irti.

Rehellinen peliarvostelu Unlock-kotipakopelistä


Mitä kaikkea pitää huomioida?

1. Laatikossa on lyhyt kymmenen kortin treenipeli, jolla voit harjoitella Unlockin konseptia. Kannattaa ehdottomasti testipelata se läpi.

2. Ennen peliä kortit kannattaa järjestää numerojärjestykseen. Se nopeuttaa pelaamista.

3. Muuta myös Unlock-kännykkäsovelluksen kielivalinta englanniksi. Jos yrität käyttää sovellusta suomeksi, se ei anna ollenkaan pääsyä englanninkielisiin peleihin.

4. Sovelluksessa kannattaa pitää äänet päällä. Moni vihje saa tukea pelin äänimaailmasta, ja samalla äänet tiivistävät tunnelmaa.

5. Unlockien korteissa on usein sen verran luettavaa ja tutkittavaa, että peliä hidastaa se, kun kortteja kierrätetään pelaajalta toiselle. Jos porukka on iso, kannattaa suosiolla unohtaa ajan mittaaminen ja vain nauttia pelistä rauhallisempaan tahtiin. Mikäli kuitenkin haluat pelata aikaa vastaan, pelaa yksin tai kaksin.

6. Päättäkää jo etukäteen, milloin pyydätte vihjeitä ja miten. Vihjettä voi pyytää sovelluksessa, jolloin vihjeiden käyttö tilastoituu lopputulokseen. Uusimpien Unlockien paketeista löytyy myös kirjalliset läpipeluuohjeet totaalisen jumittamisen varalle. Jos haluaa käyttää mieluummin niitä, sovelluksen kellon voi pysäyttää siksi aikaa – eli voit huijata sovellusta ja säilyttää mestariratkojan identiteettisi.

7. Kiinnitä pelin aikana huomiota lihavoituihin tai alleviivattuihin sanoihin. Niillä on aina jokin erityinen merkitys. (Miksi halvatussa unohdan aina itsekin tämän säännön?)

8. Muista myös, että peli toimii kahdella tasolla: pelihahmojen tarinan tasolla ja sinulle tarkoitetulla metatasolla. Metatasoon kuuluvat pelin ohjeet, vinkkivihko ja korttien numeroinnit. Silloin tällöin nämä tasot yhdistyvät. Kortin hahmon repliikki saattaakin yhdistyä metatasoon eli kortin numerointiin. Pidin aluksi nämä tasot kokonaan erillään, koska yritin pitää ikään kuin pelin tarinan ehjänä. Tästä ajatuksesta täytyy kuitenkin luopua, sillä välillä tarina ja ohjetaso yhdistyvät.

9. Sovellus on oleellinen osa Unlockeja. Suurin osa pelistä ei välttämättä tapahdu korteissa tai kartoilla, vaan sovelluksen toiminnoissa ja pulmissa. Käytä kännykkää ja sen ominaisuuksia rohkeasti: laitetta voi heiluttaa, sovellukselle voi puhua ja sillä voi kuvata.

Tykkään siitä, että kaikki Unlockit ovat uudelleen käytettäviä. Mitään osaa ei tarvitse repiä tai tuhria, eikä jätettä synny. Toki pelaamisen jälkeen sinä tiedät ratkaisut, mutta pelin voi yhä lainata kavereille tai myydä nettikirpparilla.

Mitä useamman Unlockin pelaa, sitä paremmin niissä pärjää. Ensimmäinen peli voi olla vaikea, koska itse en ainakaan osannut oivaltaa, mihin kaikkeen pitää kiinnittää huomiota.

Parhaat vinkit Unlock-lautapakopelien pelaamiseen

:: Kirjoittajasta

Katleena Kortesuo on pakopeliaddikti, joka inhoaa sitä, että joutuu pyytämään vihjeen. Hän pelaa pelejä sekä kaveriporukalla että perheensä kanssa. Katleena on ammatiltaan tietokirjailija ja kouluttaja, ja hän on tehnyt tietokirjoja myös pakohuoneista ja älytreeneistä.

Kansikuvan kuvan on ottanut Arttu Kokkonen.
Takaisin blogiin

Mitä ajatuksia kirjoitus herätti?

*Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista ja kommentit luetaan läpi ennen niiden julkaisua.

50 Clues Leopold ja Maria -trilogiat pakohuone lautapeli kauhupakohuone

50 Clues, kun toivot olevasi väärässä

Tämä pelisarja vie sinut pakolautapelien pimeälle puolelle. Leopold ja Maria trilogiat eivät sovi henkiöille, joita väkivalta kauhistuttaa.

Osta jos uskallat
Box ONE pakohuone lautapeli yhdelle

Box ONE nyt vihdoin saatavilla Suomesta!

Suursuosion maailmalla saavuttanut Box ONE by Neil Patrick Harris -pakohuonelautapeli saatavilla nyt Aprikoin verkkokaupasta.

Osta Box ONE by Neil Patrick Harris